Pište nám Kdo jsme Dokumentace
Home

Květen 2002 Co je nového

Poslední změna 06.08.2006

 

Nahoru
Září 2002 Přečíslování
Květen 2002 Co je nového
Leden 2002 Nová verze
Leden 2002 Zákon o účetnictví
Leden 2001 Nová verze
Červenec 2001 spotřební daň
Leden 2001 legislativa
Rok 2000 obecně
Rok 2000 v programu
Duben 2000 Nová verze
Září 1999 Nová verze
Chip CD 5/00
Duben 2000 spotřební daň
Duben 2000 DPH
Leden 2000
Řijen 99 Nemocenské dávky
Červenec 99 spotřební daň

Velice stručně - nic podstatného se neděje

Pár drobností z prvního pololetí.


Co je nového:

  • Dva plané poplachy: Spotřební daň z benzínu Natural a dopisní akce BSA - viz dále.

  • Mzdová agenda - v některých případech se projevil rozpor mezi minimální mzdou (hodinovou) a minimálním základem zdravotního pojištění, který vychází z měsíčního minima - zákon o odvodech na zdravotní pojištění zde ukládá povinnost zaměstnanci odvést doplatit rozdíl mezi zúčtovaným základem ZP a minimálním základem včetně části, kterou by jinak hradil zaměstnavatel. Tento doplatek je pro zaměstnance daňově uznatelný. Ve mzdách Dekameron je v tomto případě vhodné využít pro zdravotní pojištění možnost "Výjimka", kde bude odvod zaměstnance zvýšen - výpočet je bohužel zatím třeba udělat ručně.

  • Komerční banka letos ukončí provoz starého systému ABO a systému M-Best pro platební styk. Dále budou podporovány pouze nové produkty Mojebanka a Profibanka.

  • Několik drobných úprav programu na přání konkrétních zákazníků. Nejde o podstatné úpravy, proto nejsou zatím zveřejněny.

  • Obecně se očekává řada změn účetních předpisů na nejrůznější legislativní úrovni. Řada věcí je připravena, ale obecně se čeká, jak dopadnou volby. Proto se většina změn odloží asi až do roku 2003.

  • Nový zákon o bankách se účetnictví přímo nedotýká.

Dopisní akce BSA:

  • Možná i Vám přišla obálka, obsahující dva listy - jeden od pana policejního presidenta a druhý od organizace, nazývané BSA. Z různých reakcí cituji jednu výstižnou: "To je sprosťárna. Na jednom listu mi policie říká, že se krade software a na druhém po mě chce ňáká firma zaplatit za to, že si to nechám zkontrolovat." Leták vyvolává dojem, že do Vaší firmy může kdykoli vtrhnou policie a zabavit Vám počítače, pokud nebudete mít od BSA potvrzený legální původ svých programů.

  • O co vlastně jde: BSA je jakési volné sdružení velkých softwarových firem, usilující o potírání počítačového pirátství. Letošní akce byla již třetí. Předloni proběhla akce s pracovním názvem "udejte svého zaměstnavatele", loni BSA rozesílala videonahrávku s fingovaným policejním zásahem. Letošní akce je proti předešlým relativně umírněná. BSA používá při svých kampaních dost nevybíravé postupy a snaží se vyvolat strach mezi firmami, používajícími počítače a tím je přimět k novým nákupům softwaru. BSA je v České republice poměrně dobře utajena - nemá žádný právní status a není znám jediný její alespoň trochu oficiální zástupce. Zejména po loňské akci s fingovaným zásahem policie se po stopě BSA vydalo mnoho honicích psů - marně.

  •  Cituji z www.mvcr.cz: "V obálkách byly rozeslány dva dopisy - jeden za Policii ČR, druhý za BSA. Policie garantuje obsah dopisu, na kterém je podpis policejního prezidenta genpor. JUDr. Jiřího Koláře. Z našeho pohledu se jeví obsah druhého dopisu jako nevyvážený, kde převažuje represivní aspekt nad preventivním. Oba dopisy sice BSA dohromady rozesílala, nicméně dopředu jsme nikdy obsah rozesílané písemnosti BSA negarantovali ani neakceptovali." (sic)

  • Co dodat - pokud nechcete dávat peníze za Word a Excel Microsoftu, můžete použít zcela zdarma a legálně produkt PC Suite 602 - je o něco jednodušší, ale většině Vašich požadavků vyhoví a s formáty programů Word a Excel je v dostatečné míře kompatibilní.Podívejte se na www.software602.cz, za vyzkoušení nic nedáte. Pokud jste leták od BSA ještě nevyhodili, můžete si jej znovu přečíst a v duchu jej doplnit o věci, které se tam autorům nehodilo napsat.

Spotřební daň z benzínu Natural:

  • Došlo k chybě mezi celním sazebníkem a zákonem o spotřebních daních, podle které by Natural spotřební dani nepodléhal. Všichni zůčastnění se rychle dohodli, že tuto chybu budou ignorovat a chovat se tak, jako by k tomu nikdy nedošlo. Z mnoha důvodů je to pro všechny jednodušší cesta.