Pište nám Kdo jsme Dokumentace
Home

DPH pro bionaftu

Poslední změna 06.08.2006

 

Nahoru

Jak to je s DPH u bionafty od 1.4.2000?

Po novele DPH s spotřební daně od 1.4.2000 vznikla řada zmatků kolem bionafty. Jedna z nejasných věcí se týká DPH. Zmatky jdou tak daleko, že někteří výrobci nyní daní svou bionaftu 22%.


Už je po problémech. Dopisem z 29.května sdělilo ministerstvo výrobcům, že směsná nafta (dříve bionafta) podléhá DPH ve výši 5%. Podle návrhu novely DPH to tak bude i nadále.

Co se změnilo:

  • Původní stav legislativy: Do 1.4. byla bionafta daněna 5% podle položky 3823 90 98 seznamu zboží, podléhajícímu 5% dani. V zákoně o spotřební dani byla bionafta specifikována v paragrafu 19 c) jako směs nafty a min. 30% metylesteru, splňující jistou normu CEC o biologické rozložitelnosti.

  • Nový stav legislativy: V zákoně o spotřební dani nyní pojem bionafta nikde není použit. V zákoně o DPH je v seznamu 5% zboží položka 3823 90 95 ex pouze bionafta a bioplyn s poznámkou pod čarou číslo 54.

  • Změna položky 3823 90 98 na 3823 90 95 byla opravou staré chyby v seznamu. 

Jaké jsou výklady DPH po novele:

  • Jeden fax z ministerstva financí: Pojem bionafta se v Evropské unii používá pouze pro čistý metylester. Z toho důvodu je v zákoně o spotřební dani použit pouze pojem "směsná nafta" a nikoli bionafta. Tuto směsnou naftu je třeba zdanit 22%, protože to není bionafta dle nového významu tohoto pojmu a odkaz na paragraf 19 c) také nijak jinak pojem bionafta nedefinuje.

  • Jiné názory: - Bionafta je nyní vykazována pro potřeby spotřební daně pod položkou 271066 stejně jako běžná nafta a proto je také daněna 22%. - Zákon o spotřební dani se DPH netýká, nikde není nově definován pojem bionafta a dle dřívějšího významu pojmu se nadále daní 5%. - Někteří výrobci bionafty začali uplatňovat daň 22%, jiní setrvali na 5%, jejich přesné zdůvodnění nemám k dispozici.

  • Můj názor: Poznámka pod čarou 54 se odvolává na znění zákona o spotřební dani z roku 1997, nikoli na zákon "v pozdějším znění", jak to je u těchto odkazů obvyklé. Proto je bionafta i nadále definována ve znění paragrafu 19 c) z roku 1997 a nynější změna paragrafu a nahrazení pojmem "směsná nafta" na to nemá vliv. Pokud výrobce bionafty splňuje podmínky zákona z roku 1997 a má svůj výrobek zařazen pod položku 3823 90 95, může použít daň 5%. Položka 271066 ze zákona o spotřební dani je určena číselníkem pro přiznání spotřební daně a nemá žádnou vazbu na DPH, protože to není položka celního sazebníku.

Co to znamená:

  • Zvýšení sazby DPH v době, kdy se mění systém financování, je pro výrobce bionafty další tvrdá rána.

  • Ve hře jsou i jiné faktory, než je výklad zákona. Nezanedbatelný vliv může mít jak zvýšení finanční náročnosti pro odběratele při 22%, tak i jejich strach z nákupu s nižší sazbou bez jistoty, že jim při dalším prodeji nebude daň doměřena. Nezanedbatelný vliv může mít také změna financování bionafty z dřívější automatické vratky spotřební daně tvrdě podle zákona na nynější systém dotací, na které je nárok - nenárok, a kde může být pro firmu jednodušší se přiklonit k vládnímu názoru, než riskovat spor.

  • Není jasné, se bude dít dál. Změna položky v seznamu DPH vznikla někdy během jednání v parlamentu. Možná to vláda vyřeší rychlou novelou zákona, třeba vložením nového paragrafu do zákona o perníkové chaloupce, jak se to v poslední době již několikrát stalo.

Jan Vaněk