Pište nám Kdo jsme Dokumentace
Home

Původní stav

Poslední změna 06.08.2006

 

Nahoru

Změna spotřební daně od 1.7.2001

Upozornění na některé změny zákonů.


Co se změnilo:

  • Mění sazba spotřební daně pro bionaftu.

  • Sazba spotřební daně pro minerální oleje se zvyšuje z nuly na 8.15Kč/l. Podnikatelské subjekty mají nárok na vrácení. Pokud obchodujete s oleji, musíte doplnit do dokladů nové náležitosti. Kontaktujte nás, ihned Vám dodáme upravený program.

Podrobněji:

  • Bionafta: Dochází ke snížení spotřební daně cca o 30%. DPH zůstává stejné, ale s nejvyšší pravděpodobností se změní současný systém dotací výroby bionafty. Pohyb cen bionafty nyní nelze jednoznačně odhadnout, protože bude závislý na výši dotací. V každém případě bude bionafta méně výhodná pro zemědělce, kterým stát vrací až 60% spotřební daně, nyní to bude cca o korunu na litr méně.

  • Minerální oleje: Změna má zabránit přidávání olejů do nafty. Z toho důvodu také stát spotřební daň po spotřebování vrátí obdobně, jako tomu je u topných olejů. Věc má ale podstatné problémy:

    • Vrácení se omezuje pouze na podnikatelské subjekty. Prostý občan, který si sám vymění olej v motoru, nárok na vrácení nemá a doplatí přibližně 35ti korunami na cizí zlodějnu, ke které ani nemusí dojít.

    • V dokladech o nákupu jsou pro vrácení povinné obdobné údaje, jako pro vrácení daně z topného oleje a "zelené nafty". Oleje se ovšem týkají podstatně většího počtu subjektů a podstatně menších finančních objemů. Výsledkem bude obrovská administrativa s minimálním efektem. 

    • Nyní jedou všechny provozy na výrobu minerálních olejů naplno. Ne proto, že by měly tak dobrý odbyt, ale proto, aby prodaly ještě před platností novely. Po prvním červenci pár týdnů neprodají ani kapku.

  • Daň se odvádí v okamžiku vyskladnění od výrobce. Proto budou ještě dlouho na trhu jak oleje, již zatížené spotřební daní, tak i levnější dříve vyrobené oleje.

  •  Zákon by se měl "co nejdříve" novelizovat tak, aby se daň odváděla pouze z olejů, které jsou skutečně použitelné jako palivo. Novela je připravena. Je ovšem jisté, že dokud zákon o spotřební dani bude postaven na výčtu produktů a nikoli na účelu, pro který jsou produkty určeny, budou se stále znovu objevovat díry v zákoně a stále znovu se bude zákon lepit nejpodivnějšími způsoby.